KinaReiser.no benytter cookies, som er en liten tekstfil/informasjonskapsel som lagres av nettleseren din. Ved å bruke våre nettsider samtykker du i bruken av cookies i nettleseren din.
×
Følg Kinareiser på Facebook! Følg Kinareiser på Instagram!
Bestill KinaReisers nyhetsbrev her:

Fornavn
Etternavn
E-post
By K
KinaReisers ansvarlige turisme
Kinareiser

Noen togreiser er rett og slett mer eksotiske enn andre. Toget som går fra Xining til Lhasa er ikke akkurat som Oslo-Bergen. Fra 4 eller 6-mannskupeen ser du det kinesiske landskapet fare forbi og endre seg etterhvert som sporet fører dere lenger og lenger vest. Fra Golmud snur dere sørover, klatrer opp på det tibetanske platået, og passerer verdens høyestliggende togstasjon, 5072 meter over havet. 48 timer etter avgang fra Kinas hovedstad ruller toget inn på stasjonen i Lhasa, 3490 meter over havet. Om bord er det oksygentanker, og også lege som det heldigvis sjelden er behov for.
Etter ankomst i Lhasa er det deilig å kunne strekke på bena, og her skal det bli nok vandring. I byen ligger alle de religiøse sentrene som er så viktige for de tibetanske buddhistene. Potala er det storslagne vinterpalasset som huset Den 14. Dalai Lama fram til 1959. Norbulingka var hans sommerresidens, med fredfulle og vakre hager.
Drepungklosteret er det største i Tibet, som i sine glansdager hadde over 7000 munker. Seraklosteret er et annet viktig lærested, som er spesielt kjent for ettermiddagsdiskusjonene mellom lærer og elev, holdt i klosterets hage.
Et høydepunkt, bokstavelig talt, er å kjøre over Kambalapasset (4794 m.o.h.) for å komme til den hellige Yamdroksjøen og spise medbragt lunsj ved det turkise vannet. På vei tilbake blir det besøk til en lokal familie. Siste dag er satt av til egne streiftog i Lhasa, her er det fortsatt mye å oppdage.

Program i sammendrag

Dag 1 Beijing  Transfer til flyplassen i Beijing. Fly til Xining. Transfer ved ankomst Xining. Besøk til Dongguanmoskeen.
Dag 2 Etter frokost besøker dere Kumbumklosteret (Ta’ersi), transfer til togstasjonen for toget mot Lhasa.
Dag 3 Ankomst Lhasa om kvelden, transfer til hotell i Gamlebyen.
Dag 4 Lhasa Frokost, besøke plassen foran Potala, Potalapalasset, lunsj, Norbulingka.
Dag 5 Lhasa Frokost, Drepungklosteret, lunsj, Seraklosteret med debatterende munker.
Dag 6 Yamdrok Frokost, kjøre til Yamdroksjøen (ca. 3 t), stopp ved Kambalapasset, lunsjboks ved vannet, besøke tibetansk hjem, retur Lhasa.
Dag 7 Lhasa Frokost Programfri dag.
Dag 8 Lhasa Frokost, transfer til Gonggar flyplass.

Detaljert program

Dag 1 Beijing
Transfer fra hotellet til flyplassen i Beijing for flyet til Xining. Ved ankomst Xining blir det transfer til hotellet. Xining ligger langs den legendariske Silkeveien og er viktig også for muslimer. Her finner vi blant annet den store moskeen Dongguan fra 1300-tallet som vi besøker i løpet av ettermiddagen.

Dag 2 På toget
Frokost. Utenfor Xining ligger Kumbum (Ta'ersi) der en av de største reformatorene innen tibetansk buddhisme, Tsongkhapa (1357 - 1419) ble født. Den nåværende Dalai Lama ble født i samme område, og hans eldre bror var abbot i Kumbum. Etter besøket her spiser dere lunsj før dere kjøres til togstasjonen og dere går om bord i toget til Lhasa.

Dag 3 Ankomst Lhasa
Etter Xining er landskapet overraskende grønt og vakkert, etter Golmud klatrer toget raskt opp på høyere høyder og dramatiske fjell fyller synsfeltet. Under reisen ser dere de veldige fjellkjedene med snøkledde fjelltopper som reiser seg opp mot 8 000 moh. Tibet utgjør et høyplatå som er omgitt av veldige fjellkjeder; Kunlun-fjellene i nord, Himalaya og Transhimalaya i sør. Toglinjen følger i lange strekk den gamle landeveien til Lhasa, og dere kan fra toget følge de fullastede lastebilenes kamp mot stigningen. I etapper veksler landskapet. Dere ser snøkledde fjellmasser og topper opp mot 7 000 m.o.h, månelignende landskap, nomadenes bosettinger, turkisskimrende sjøer, horder med beitende jakokser, og kanskje en og annen utrydningstruet tibetansk antilope. På noen stasjoner stopper toget slik at dere kan strekke på bena. Ankomst Lhasa ca. kl 21.40, transfer til hotell i Gamlebyen.

Dag 4 Lhasa
Av fjorten inkarnasjoner av Dalai Lama regnes den femte, Lobsang Gyatso (1617 – 1682), som av de fremste. Under hans tid ble det på en klippeavsats i Lhasa-dalen bygget det som har blitt en av verdens mest fascinerende bygninger, Potala, et tretten etasjers høyt palass med over 1 000 rom. Her finner vi Dalai Lamas hellige trone, mengder med saler for meditasjon, buddhistisk kunst, skatter av gull og edelsten. I Lhasas vestre utkant bygget den sjuende Dalai Lama på slutten av 1700-tallet et sommerpalass, Norbulingka. Prosesjonene som ble holdt da Dalai Lama hvert år flyttet fra Potala til Norbulingka hørte til Lhasas fremste attraksjoner. Så sent som i 1956 ble et stort tilbygg avsluttet.

Dag 5 Lhasa
Lhasa er et stort religiøst senter, det er ikke til å unngå. I dag står to av de viktigste klostrene på programmet, Drepung og Sera. Drepung ble grunnlagt i 1416 og er fortsatt det største i Tibet. Sera-klosteret som tilhører Gelugpa-sekten innen lamaismen (De gule hattene), hadde på det meste 5 000 munker og nonner og var kjent over hele Tibet for sitt akademi. Det tolv hektar store klosterområdet er i dag et av Tibets best bevarte. Dere skal hit etter lunsj, slik at dere kan observere de debatterende munkene.

Dag 6 Yamdrok
Ikke et vondt ord om tibetanske templer og klostre, men det er jo gøy å få med seg litt mer storslagen natur når man først er i Tibet. Så i dag skal dere kjøre ut av byen, ca. tre timer til den vakre, turkise sjøen Yamdrok Tso. Det går ikke fort, for veiene er smale. På 4 794 meters høyde kommer dere til Kambala-passet, hvor man får et godt utsyn over denne delen av Tibet. Vel fremme ved sjøen finner dere et perfekt sted å nyte medbragt nistemat. Det dramatiske landskapet, mange steder dekorert med forblåste bønnevimpler, og den høye, rene, klare luften gir opplevelser som overgår det meste man kan forestille seg. Det blir besøk hos en lokal familie før veien går tilbake til Lhasa.

Dag 7 Lhasa
Dagen er deres til å spasere rundt som dere vil, om det er for å handle de siste suvenirene eller bare ta inn alle synsinntrykkene og lydene. For ikke å snakke om smaksinntrykkene, alle måltider ordner dere selv i dag.

Dag 8 Avreise Lhasa
I god tid før avreise er det transfer til flyplassen i Lhasa.

Inkludert

• Fly Beijing – Xining, 1 natt på toget Xining - Lhasa i 4- eller 6-manns kupé,
• 6 netter på hotell i turistklasse, i del av dobbeltrom
• Engelsktalende guide og egen bil med sjåfør til programmet
• Program og måltider som beskrevet; drikke betales på stedet

Avreiser, priser og bestilling

ProduktnummerProduktinfoPris
Opt 289Tibet-togetFra 16 595Bestill reise

Programinnhold og detaljer som beskrevet. Pris pr. person, beregnet på minimum 2 deltakere.

NB: Reisende til Tibet må vurdere sin egen helse i forhold til den store høyden. Du vil bevege deg på høyder rundt 3600 m.o.h, men skal også over fjellpass på 5200 m.o.h. Dette vil normalt ikke medføre noe problem, men snakk med din lege dersom du er i tvil. Reiseforsikringsselskapene kan også ha begrensninger i forhold til reiser i store høyder. Sjekk med ditt forsikringsselskap om du må tegne ekstra forsikring!

Fakta

Individuelt program i Kina
(Start i Beijing)
8 dager
Lokale, engelsktalende guider
Bil med sjåfør
Hotell i turistklasse
Program og måltider som beskrevet

Reisemål: Lhasa og Yamdrok Tso