KinaReiser.no benytter cookies, som er en liten tekstfil/informasjonskapsel som lagres av nettleseren din. Ved å bruke våre nettsider samtykker du i bruken av cookies i nettleseren din.
×
Følg Kinareiser på Facebook! Følg Kinareiser på Instagram!
Bestill KinaReisers nyhetsbrev her:

Fornavn
Etternavn
E-post
By K
KinaReisers ansvarlige turisme
Kinareiser

Var et av nyttårsforsettene dine å reise mer i år? Da er det stor sjanse for at dette blir et forsett du skal klare å holde. Den 31. januar går vi inn i Hestens år og det som kjennetegner hesten er jo nettopp dens glede over å gallopere akkurat dit den vil. Kanskje det er i år du skal ta turen med Den transsibirske jernbanen til Beijing eller melde deg på turen til Kambodsja og Myanmar?

Her kan du lese mer om disse reisene: Den transsibirske jernbanen og Kambodsja og Myanmar!

I følge kinesisk astrologi kommer vi til å merke hestens energi og spontanitet godt i året som kommer. Nå er det ikke lenger tid til å føle seg frem, for å planlegge, gå for gjennomsnittet og være diplomatisk, det hørte fjorårets slange til. Et hesteår handler om frihet, om å vende tilbake til naturen og nyte livet og dets mange eventyr. Det kan bli fristende å jobbe mindre, for heller å få så mye ut av tilværelsen som mulig. Så lenge man passer på så man ikke blir alt for impulsiv og mister kontrollen over pengebruken, så kan året bli riktig så bra.
De som er født i Hestens år (2002, 1990, 1978, 1966 osv) er smarte, livlige, populære og elsker alt som er moro. Hestens barnslige uskyld, blide åsyn og naturlige sjarm tiltrekker seg mange venner. De er intuitive, har god dømmekraft, så de tar ofte de riktige avgjørelsene. Hesten sier ting akkurat som det er og liker ikke hemmeligheter.

Hesten i Kina
Interessant nok så er hest et sjeldent dyr å finne på kinesiske menyer. Som vi vet, så spiser kinesere det meste, men det er bare i et par sørlige provinser det er vanlig å spise hestekjøtt. Hesten har tradisjonelt heller ikke blitt brukt til gårdsarbeid, til det har de og bruker fortsatt  okser.
I stedet har hesten i nesten 5 000 år vært et høyt aktet dyr, brukt for transport og å vinne kriger. Det er faktisk kineserne som kan ta æren for å være først ute med å finne opp stigbøylene for mer effektiv krigføring fra hest, samt brystreimen og nakkekragen for hestevogner. Så tidlig som Shang-dynastiet (ca 1600 - 1100 fvt) fikk prominente borgere med seg hest og kjerre i graven. I Xi’an kan vi den dag i dag se hester i terrakotta og bronse som den første keiseren (d 210 fvt) skulle ha med seg på sin neste ferd. Etterhvert som imperiet vokste var det raske hester som gjorde det mulig å føre kontroll med alle utpostene i riket og ikke minst legge under seg nye områder.
I Kinas rike kunsthistorie er hesten hyppig porttrettert. Mens den på papir som regel er malt med brede penselsstrøk, løpende fritt, alene eller i flokk, er leirefigurene mye mer detaljerte. Her kan vi se seletøy og ikke minst rytterne. Fra Tang-dynastiet (618 - 906 etv) er det bevart hundrevis av hestestatuer, mange med kvinnelige polospillere på ryggen!

Trenger du et reisetips til? Xi’an! Her kan du selv beskue de over to tusen år gamle hestestatuene til Den første keiseren, og provinsmuseet har et av landets største samlinger av statuer fra Tang-dynastiet. Om du ikke akkurat kan ri på bymuren, en av de få som fortsatt er bevart, kan du jo sykle. Og på kinesisk heter det “å ri sykkel”.

Vi på KinaReiser ønsker deg et riktig godt, Hestens år og er klare til å ta imot bestillinger til alle årets spennende reisemål!