KinaReiser.no benytter cookies, som er en liten tekstfil/informasjonskapsel som lagres av nettleseren din. Ved å bruke våre nettsider samtykker du i bruken av cookies i nettleseren din.
×
Følg Kinareiser på Facebook! Følg Kinareiser på Instagram!
Bestill KinaReisers nyhetsbrev her:

Fornavn
Etternavn
E-post
By K
KinaReisers ansvarlige turisme
Kinareiser

Tenk deg at du uten forvarsel blir gift langt inne i Sibir, at den du gifter deg med er gift fra før, og at den du egentlig er forelsket i er en helt annen. Alt er mulig når man reiser med Golden Eagle Luxury Train.

Når du reiser i en fantasi som denne utrolige togreisen, som tar deg tusenvis av kilometer fra Moskva i vest, ned til Mongolia; så opp igjen til Russland og videre østover helt til Vladivostok på Stillehavskysten, overgår fantasien virkeligheten, deretter blir fantasien virkelighet, og så med ett overgår virkeligheten fantasien.

For hvordan kan en kupé vokse til en leilighet på to uker? På hvilket tog i verden stenger baren først når den siste gjesten går og legger seg? Hvorfor går man (nesten) ikke opp i vekt når man spiser og drikker konstant i fjorten dager? Hvem hadde visst at verdens største kjøleskap var en innsjø? Og hvordan i all verden kunne Monte Carlo plutselig befinne seg i Russland?

Golden Eagle - Transsibirske  - Golden Eagle

Og man begriper egentlig ikke hvordan tolv døgn på et tog gjennom Sibir skal være mulig å utholde; noe som etter hvert viker for en helt annen erkjennelse: Jeg vil ikke hjem! Faktisk vil jeg reise med toget tilbake, og så fram igjen, for her er det intet og alt som skjer. Og så det rare ingen forstår før de har reist denne distansen: Plutselig er man framme!

Her er rutetabellen og minuttpassingen borte, vi kjører om kvelden og natten (med unntak av noen få dager). Intet annet tog har slike «rettigheter». Intet annet tog står på stasjonen og venter på deg, mens
du tas i buss 1, 2 eller 3 til severdighetene i Moskva, Kazan, Jekaterinburg, Novosibirsk, Irkutsk, Ulan Ude, Ulaanbaatar... Her vet guidene alt (de er fortellere!). Og akkurat i det du så vidt begynner å bli sulten igjen, ledes du til et historisk restaurantbesøk, lunsj i en datsja, et matkurs; det er sannelig ingen ende på fornøyelsen (bare en viss utfordring for fordøyelsen).

Hva med et lite russiskkurs? Eller et glitrende foredrag om Russlands historie, kultur og nåtid? Eller et tea party? Og mens du passerer harpespilleren i enden av den ene restaurantvognen (det er to spisevogner; du får alltid plass), kan du forberede deg på pianokonsert i barvognen. Et lite tips: Du bør nok trimme stemmen før avreise, alle nasjoner bidrar med representanter i felleskonserten siste kvelden. Vi var 87 reisende fordelt på 15 forskjellige land som ble godt sveiset sammen i et varmt, tøysete, pratete fellesskap disse dagene – og nettene.

Høydepunktet? Spør du meg må jeg si avstikkeren til Bajkalsjøen en nydelig morgen med bading («friskt», selv om sommeren) og deretter båttur og mega grillparty på kvelden. Her er det en viss fare for at man ramler til sengs...

Den offisielle distansen mellom Moskva og Vladivostok er på 9288 km. Men med avstikkeren langs Bajkalsjøen og turen ned til Ulaanbaatar og opp igjen, kjørte vi faktisk nærmere 11 000 km. Desidert
verdens lengste togtur!

Og ekteskapet? I en landsby utenfor Ulan Ude, hvor det bor såkalte «old believers» (fordrevne polakker som for flere hundre år siden ble tvunget fra sitt hjemland), kom et bryllup i stand. Her trakk man tilfeldig ut en brud. Hun het Aida, var fra Mexico og gift med en i reisefølget. Så plukket man brudgommen, meg, ugift, som var litt betenkt, siden jeg var nyforelsket i en annen på toget. Men summen av medgift, varme blikk, vodka, musikk og sang, foruten et visst press fra min ukjente «old believer» svigermor, gjorde at jeg slo til. Det er jo ikke hver dag man får gifte seg med en frue fra Mexico i Sibir!
Konklusjon: Hele denne reisen er usedvanlig vel tilrettelagt, organisert og skreddersydd. Det er så velbehagelig at man rent ut glemmer at man en gang skal lage middag selv igjen, hvilket faktisk ble
en utfordring for meg da jeg kom hjem. (Og svarene på spørsmålene i andre avsnitt får du bare vite når du tar denne togreisen.)

Så du vet hva du har å gjøre. Les mer om reisen her, meld deg på og ha god tur!

Odd Christian Klafstad, Oslo