KinaReiser.no benytter cookies, som er en liten tekstfil/informasjonskapsel som lagres av nettleseren din. Ved å bruke våre nettsider samtykker du i bruken av cookies i nettleseren din.
×
Følg Kinareiser på Facebook! Følg Kinareiser på Instagram!
Bestill KinaReisers nyhetsbrev her:

Fornavn
Etternavn
E-post
By K
KinaReisers ansvarlige turisme
Kinareiser

Å ta seg rundt i en by på sykkel er genialt og en av de beste formene for sightseeing jeg vet om. Man kommer lengre enn om man går, man kan stoppe nesten hvor som helst, kjenne lukter og høre lyder man ikke gjør fra en buss eller bil.

Det er mange år siden jeg tok min første sykkeltur i Beijing. Den gang var det flere sykler på veien enn biler, og det var bare å følge hordene av syklister når man skulle krysse veien. Skulle man f. eks innom et av markedene var det bare å sette fra seg sykkelen på sykkelparkeringen og den ble passet på av sykkelvakten mot en liten avgift.

Men, i Kina skjer endringene i superfart. Plutselig var hordene av sykler borte og det var ikke lenger like morsomt over kryssene når bilene for lengst hadde tatt i bruk sykkelfeltene som en ekstra kjørebane. Sykkelgleden begrenset seg etter hvert til små turer i boligområdene, de gamle hutongene.

Beijing - hutong - Mette

Gleden er derfor stor når jeg registrerer at Beijing igjen satser på sykkel. Det er flere og flere rødmerkede sykkelfelt å se, og i ekspressfart dukket «dele sykkel» opp. Dette er en type bysykkel man låser opp med en app på mobilen. Mange vil være med å tilby «dele sykkel». Overalt står det sykler i alle regnbuens farger som fungerer slik at du låser den opp og igjen med appen, og setter den fra deg akkurat der hvor det passer. Da kan neste person overta sykkelen og trå videre. Du betaler for tiden du bruker sykkelen.

Sykkel i Beijing - Cathrine

Helt genialt? Jeg har lastet ned appen og kan bare se meg om etter en gul sykkel som tilhører selskapet jeg har avtale med. Så er det bare å låse opp og tråkke av gårde til jeg ikke trenger sykkelen mer og kan sette den fra meg hvor som helst. Vær så god neste!

Jeg har tråkket og tråkket. Gjennom boligstrøk og trange gater, forbi parker hvor Beijing-boere møtes til sang og dans innimellom skyhøye og kule bygg. Beijing er flat som en pannekake, men man driver ikke speed-sykling, rolige bevegelser fungerer best og man flyter bare med. Det finnes også utallige veier uten særlig trafikk så man trenger ikke hive seg ut i trafikk-kaoset som absolutt eksisterer. Og skulle sulten melde seg finnes det alltid et sted i nærheten for en matbit.

Sykkel i Beijing - Cathrine

 

Reisebrevet er skrevet av KinaReisers Cathrine Løhren.

Har du lyst til å sykle i Beijing? Kontakt oss på 22982200 eller nihao@kinareiser.no for mer informasjon!

Ta også en kikk på våre sykkelturer i Beijing med egen guide!

Ved flere anledninger har KinaReiser arrangert felles sykkelturer i Kina - kanskje er det på tide igjen? Ta gjerne kontakt dersom du er interessert!