KinaReiser.no benytter cookies, som er en liten tekstfil/informasjonskapsel som lagres av nettleseren din. Ved å bruke våre nettsider samtykker du i bruken av cookies i nettleseren din.
×
Følg Kinareiser på Facebook! Følg Kinareiser på Instagram!
Bestill KinaReisers nyhetsbrev her:

Fornavn
Etternavn
E-post
By K
KinaReisers ansvarlige turisme
Kinareiser

Kinesiske festivaler og høytider feires nå over hele verden, og selv om de fargerike, smaksrike og livlige festivalene tiltrekker seg folk av alle slag, feires de i hovedsak av kinesere. Et unntak er Dragebåtfestivalen, som har utviklet seg til å bli en populær festival rundt omkring i verden hvor det er vann å ferdes på. Det startet for alvor i Hong Kong i 1976 og nå trenger du ikke reise lenger enn til Bergen eller Drammen, om du er nysgjerrig på hva dette er. Tradisjonelt feires dagen den femte dagen i den femte måneden i den kinesiske månekalenderen, og i år er det 2. juni.

I sin utvannede versjon er Dragebåtfestivalen ikke så mye mer enn en padlekonkurranse i vakkert utsmykkede båter. De er lange og smale, i sterke farger og med dragemotiv. Avhengig av lengden på båtene kan lag bestå av 10 til 80 personer med hver sin åre, og med en styrmann bak og en som slår takten på en tromme foran. Ikke overraskende er målet å komme først over målstreken etter 200, 500, 1 000 eller 2 000 meter, og således vinne heder og ære. Men hva er opphavet til denne sporten og hvorfor blir den feiret i starten av juni hvert år? Som vanlig når det gjelder Kina må vi noen tusen år tilbake i tid...

For to årtusen siden vandret en frustrert embedsmann rundt i det som da var ulike kongedømmer i konstant krig med hverandre. Qu Yuan var tidligere minister i staten Chu, men ble etter ondskapsfull baksnakking sendt i eksil av kongen. Opprørt over det han så av krig og vanstyre skrev han dikt om sin kjærlighet til landet og folket, som den dag i dag hylles for sin patriotisme. Ulykkelig og uten håp om snarlig forbedring for landet han elsket, vasset Qu Yuan den femte dagen i den femte måneden i år 278 fvt ut i Miluo-elva (i dagens Hunan-provins) og druknet seg. Fortvilte landsbyboere kastet seg ut i båtene sine for å redde han. På elvebredden sto folk og kastet mat ut i elven, for at fiskene ikke skulle spise på kroppen hans. Senere skal folk ha repetert dette for å hedre denne patriotiske poeten, og skikken har fortsatt til den dag i dag.

Og slik går én av de mange legendene om hvorfor kinesere ror som gale og kaster mat i vannet på denne tiden av året. Den typiske maten heter forresten zongzi, som er klebrig ris pakket i bambusblader og formet som små pyramider, og fortæres med små variasjoner over hele Kina i tiden rundt festivalen.

Når historien går langt tilbake er det alltid mange usikre momenter og faktorer, og det er ikke alltid så viktig hvordan det egentlig startet. Men en interessant observasjon er at man i Kina i forbindelse med Duanwu, som festivalen heter på kinesisk, har hatt en rekke ritualer for å unngå sykdommer og ulykker. Den dag i dag er det vanlig å gå rundt med en liten silkepose fylt med velduftende urter og henge opp spesielle blader i hjemmet for å rense luften. Skikken med å drikke en spesiell vin tilsatt arsenikk er heldigvis ikke så vanlig lenger, men også den ble fortært i håp om å holde farer unna. Kan det tenkes at festivalen ble brukt som et påskudd for å få folk til å forberede seg på den varmeste tiden av året, holde seg i form, og unngå typiske sykdommer som følger sesongen? For oss kan Dragebåtfestivalen være en påminnelse om at sommeren er på vei og at livet da leves best på eller i nærheten av vannet!

Ønsker du å kombinere vann og Asia lar det seg lett gjøre, bare ta en telefon til oss, så gir vi deg våre beste reisetips. En tur ned langs Yangtze- eller Mekong-elva er aldri galt, eller hva med bare en lat ferie på en lang, gylden strand?