KinaReiser.no benytter cookies, som er en liten tekstfil/informasjonskapsel som lagres av nettleseren din. Ved å bruke våre nettsider samtykker du i bruken av cookies i nettleseren din.
×
Følg Kinareiser på Facebook! Følg Kinareiser på Instagram!
Bestill KinaReisers nyhetsbrev her:

Fornavn
Etternavn
E-post
By K
KinaReisers ansvarlige turisme
Kinareiser

Hva er den mest kjente severdigheten i Kina etter Den kinesiske mur? Ikke at vi har konkrete tall på det, men om vi skal foreta en kvalifisert gjetning tipper vi at det er Terrakottahæren. Alle har vi vel sett bilder av soldatene i full størrelse, utrustet for å beskytte gravkammeret til den første keiseren av Kina, og mange tar turen til Xi’an i ens ærend for å besøke denne fantastiske arkeologiske utgravningen. Men nå er det en annen grav i Xi'an dette skal handle om. Også med soldater og dyr, og likevel helt annerledes.

Xi'an har vært hovedstad for Midtens rike i århundrer, så det er ikke få keisere som ligger begravet i fjellene rundt byen. En av dem er keiser Jing av Han (også kjent som Liu Qi) som levde fra 188 til 141 før vår tid. Han regnes som en av Han-dynastiets bedre keisere, for han senket skattene og sørget for at kornlagrene alltid var fulle. Selv om statskassen flommet over, var det nok ikke snakk om å lage et tilsvarende mausoleum som for hans forgjenger, det hadde kostet alt for mye penger og arbeidskraft. Det var likevel ikke småtteri Jing fikk med seg da han vandret hen, for kineserne har alltid trodd at det man gravlegges med, er det man får med seg i sitt neste liv.

Hva er det som gjør denne graven annerledes? For det første blir du tatt med ned i gravkammeret. Under jorden går du på glassplater som er lagt over utgravingene slik at du kan se hvordan det så ut da gjenstandene først ble gravd ut. I mørket blir det en hel spesiell stemning, nærmest sakral, og man kan ikke la vær å bli høytidelig når man går ned her, i rom som ble forseglet for nesten 2 000 år siden og som det ikke var tenkt at dødelige skulle se. Hallen rundt terrakottasoldatene er enorm, stor, lys og luftig, med tusenvis av turister. Her føler man at man må hviske.

For det andre er det størrelsen på gjenstandene. I motsetning til terrakottasoldatene som til og med er større enn hva soldater var på den tiden, er alt her i miniatyr. Bitte små mennesker, våpen, hester med vogner, husdyr og kokekar, tilsammen tusenvis av gjenstander. Det er som en haug med små dukker som ligger strødd utover. Kroppene er av leire, mens armene som var av tre, er blitt borte i tidens løp. De små kroppene er så sårbare der de ligger på leirgulvet, for i motsetning til terrakottasoldatene er disse figurene nakne, og var i stedet påkledd klær i den fineste og mest fargerike silke. De fleste gjenstandene ligger der de har blitt funnet, mens noen har blitt restaurert og påkledd for å vise hvordan de så ut den gang.

Gravkammeret kalles Hanyangling, og er ikke inkludert i alle programmene vi har til Xi'an, for dette er en by som har så mye å by på at det ikke alltid er tid. I programmene nevnt her er det inkludert, og vi kan alltid skreddersy det du måtte ønske av severdigheter.

Det er mye storslagent å se i Kina, og noen ganger blir man helt overveldet av hvor enormt, gammelt og intrikat det man ser er. Derfor er det interessant at et dunkelt, og relativt lite gravkammer med små dukkelignende figurer er noe man ikke glemmer med det første.

Ønsker du å legge Xi'an med Hanyangling inn i ditt individuelle program, kan vi anbefale disse grunnpakkene:
Kinas vugge
Tilbakeblikk og fiskelykke

Vil du heller på fellestur, er dette to av våre mest populære turer:
To keiserbyer - Beijing og Xi’an
Midtens Rike