KinaReiser.no benytter cookies, som er en liten tekstfil/informasjonskapsel som lagres av nettleseren din. Ved å bruke våre nettsider samtykker du i bruken av cookies i nettleseren din.
×
Følg Kinareiser på Facebook! Følg Kinareiser på Instagram!
Bestill KinaReisers nyhetsbrev her:

Fornavn
Etternavn
E-post
By K
KinaReisers ansvarlige turisme
Kinareiser

Kina har et av verdens største og mest effektive tognett og det er en opplevelse å reise gjennom landskapet på denne måten. Opplevelsen blir enda bedre med litt forberedelser.

1. Vær ute i god tid!
Mange kinesiske byer har opptil flere togstasjoner, så første bud er å dobbeltsjekke at du faktisk er på riktig stasjon! Neste steg er å komme seg inn i stasjonsbygningen, ofte må bagasjen først kjøres gjennom en gjennomlysningsmaskin, noe som kan ta sin tid når mange tusen passasjerer skal avgårde. Deretter må du finne korrekt venterom, for i Kina slipper man ikke inn på perrongen før toget er klart for ombordstigning. Store tavler viser destinasjon (forhåpentligvis med latinske bokstaver og ikke bare tegn), tognummer og avgangstid, slik det er trykket på billetten. Når du reiser med KinaReisers program vil guiden alltid følge deg helt frem. Når toget er klart for ombordstigning åpnes slusene til perrongen og her foretas første billettsjekk. Billetten blir sjekket igjen på perrongen, for å være sikker på at du kommer på riktig vogn. Dermed er det i hvert fall få sjanser for at du havner på feil tog. Vel ombord er det bare å puste ut og la reisen begynne.

2. Ta med nistemat og drikke
Serveringen på kinesiske tog varierer stort, fra traller som skramler gjennom gangene til fullt utstyrte restaurantvogner. Felles er vel at tilbudet er tilpasset den kinesiske gane, og at utvalget ikke blir så stort. Det kan derfor være lurt å pakke med kjeks, snacks, nøtter, frukt og annet som kan holde blodsukkeret oppe og sulten unna på reisen. Varmt vann er ofte tilgjengelig, så ta gjerne med kaffe og teposer, og en kopp til å drikke av. Om man tar nattog kan man få kjøpt lokalt øl ombord, ellers kan det være hyggelig å ta med en flaske vin, bare husk glass og opptrekker.

3. Ha visse ting lett tilgjengelig
Kinesiske tog er i hovedsak rene og moderne, men et par ting vil man aldri angre på at man puttet i håndbagasjen før man gikk ombord: Kleenex/dopapir, våtservietter, en eller annen form for underholdning (bok, nettbrett, musikk), ørepropper om man ønsker å koble ut, snacks og drikke. Når man først kommer ombord er det ikke alltid lett å få tilgang til ting i kofferten. Dette gjelder spesielt på nattogene, hvor store kofferter blir stuet unna i små kupeer. Tenk på hva du trenger for natten og pakk det lett tilgjengelig. Noen ønsker å skifte til nattøy, andre nøyer seg med å ha toalettmappen i nærheten.

4. Ikke mist billetten din
Mange steder trenger du å vise frem billetten din for å komme ut av stasjonen ved ankomst. Derfor er det alltid lurt å oppbevare den et sikkert og logisk sted, slik at du slipper å lete gjennom alle lommer og vesker du bærer med deg. Om du tar nattoget vil konduktøren oppbevare billetten din mens du er ombord, i bytte mot en liten metallbrikke. Du får billetten tilbake når det nærmer seg ditt endested.

5. Vit hvor du skal ved ankomst
Ikke overraskende kan det være ganske kaotisk når et tog skal tømmes for passasjerer som alle er glade for å komme frem. Skal du møte en lokal guide ved ankomst, vær sikker på om dere skal møtes på perrongen eller ved utgangen, slik at dere slipper å lete etter hverandre i trengselen. Er du med i en gruppe, så er det bare å følge reiseleder tett, slik at du ikke kommer bort fra resten av gjengen. Kommer du på egenhånd, så gjelder samme regler som på flyplassene: Ignorer sjåførene som prøver å hanke deg inn i ankomsthallen og gå heller til taxiholdeplassen for de ekte og betydeligere billigere taxiene.


Flere program som inkluderer tog i Kina:
Ferie i Kina (Shanghai og Beijing)
Hurtigtog gjennom Kina
Høstferie i Beijing og Xi'an
Den transsibiske jernbanen fra Moskva til Beijing!