KinaReiser.no benytter cookies, som er en liten tekstfil/informasjonskapsel som lagres av nettleseren din. Ved å bruke våre nettsider samtykker du i bruken av cookies i nettleseren din.
×
Følg Kinareiser på Facebook! Følg Kinareiser på Instagram!
Bestill KinaReisers nyhetsbrev her:

Fornavn
Etternavn
E-post
By K
KinaReisers ansvarlige turisme
Kinareiser

Igjen er Tibet blitt et reisemål for reiselystne nordmenn! Etter sju år med problemer med innreisetillatelse til Tibet, kan KinaReiser nå endelig arrangere turer til denne spennende regionen.
Vi starter reisen i Xi'an. Byen har vært hovedstad i hele 11 keiserdynastier og området regnes som Kinas kulturelle vugge. Her får vi blant annet oppleve de utrolige terrakottasoldatene.
Så toget via Xining, hovedstaden i Qinghai-provinsen i Vest-Kina og et sentralt knutepunkt på den legendariske Silkeveien, til Lhasa på verdens høyestliggende og mest spektakulære jernbanestrekning. Møt dramatisk natur, spennende mennesker og en livskraftig religion på verdens tak. En eventyrlig reise som mange har ventet på lenge!

Program i sammendrag

12. september
Avreise med fly fra Norge via Helsinki direkte til Xi'an.

13. september
Frokost om bord, ankomst Xi'an, svensktalende guide møter, besøk til Hanyangling-graven, lunsj, innsjekk på hotellet. Velkomstmiddag om kvelden.

14. september
Frokost, Terrakottasoldatene, lunsj og middag inkludert.

15. september
Frokost. Shaanxi provinsmuseum, Villgåspagoden, lunsj, transfer til togstasjonen og høyhastighetstog til Xining, første klasse. Ankomst Xining, transfer til hotellet. Felles middag inkludert.

16. september
Frokost. Kumbumklosteret (Ta’ersi), lunsj, Dongguanmoskeen, lokalt marked for mulig innkjøp til togturen. Avreise med tog til Lhasa ca. kl. 14.00. Middag om bord. Overnatting om bord i soft-sleeper.

17. september
Enkel frokost på toget før ankomst Lhasa om formiddagen. Innsjekk på hotellet, lunsj og tid på egen hånd. Felles middag om kvelden.

18. september
Frokost, Barkhorgaten, besøk til lokalt tehus, Jokhangtempelet, lunsj. Seraklosteret om ettermiddagen. Middag.

19. september
Frokost, Potalapalasset, lunsj, Norbulingka sommerpalass. Middag.

20. september
Frokost, buss til Kambala-passet (ca. 3 t) og videre til Yamdroksjøen (ca. 1 t), pikniklunsj. Videre til Gyangze og Palkhor Chode-klosteret, Kumbumstupaen, buss til Xigaze, sen middag.
Overnatting i Xigaze.

21. september
Frokost, Tashilhunpoklosteret, lunsj. Retur til Lhasa med korte stopp underveis. Innsjekk på hotellet i Lhasa. Middag.

22. september
Frokost. Transfer til flyplassen for retur til Xi'an og innsjekk på hotellet i sentrum. Lunsj og middag på egen hånd i dag.

23. september
Frokost. Sykling på bymuren, Den store moskeen og basarene rundt, lunsj. Ettermiddagen er fri. Dumplingkurs med middag og påfølgende sang- og danseforestilling med tema fra Tangdynastiet. Kort busstur forbi den opplyste byporten, Villgåspagodeplassen, Grand Tang Culture Street. 

24. september
Frokost. Transport til flyplassen og retur til Norge.

Detaljert program

12. september Avreise fra Norge
Avreise med fly fra Norge via Helsinki direkte til Xi'an.
Oslo – Helsinki        13.15 – 15.40
Helsinki – Xi'an        17.45 – 06.40 Ankomst neste dag (tidsforskjell + 6 timer)

13. september F/L/M
Frokost om bord, ankomst Xi'an, svensktalende guide møter. Første stopp er ved Hanyangling-graven, det mindre kjente, men ikke mindre imponerende gravkammeret til Han-keiseren Liu Qi og hans keiserinne. Her er det gravd frem tusenvis av leirsoldater og figurer, men alle i miniatyr. Og alle soldatene var "nakne", og gravlagt med klær i silke. Et helt spesielt mausoleum med en nærmest sakral stemning. Innsjekk på hotellet. Velkomstmiddag om kvelden.

14. september F/L/M
Vi kjører ut av byen, og mot slettene hvor de gamle kongene og keiserne ble begravet. Passende nok er det den første keiseren av Kina, Qin Shihuang (259 - 210 f.Kr.) som har mest å vise til. Soldatene i brent leire som vokter hans gravkammer teller nesten 7 000 og alle har individuelle detaljer og menneskehøyde. Fordelt på hovedkvarter, kavaleri og fotsoldater, står de klare til å forsvare sin keiser i kamp. Da alt dette ble oppdaget ved en tilfeldighet i 1974, var våpnene fortsatt sylskarpe.

15. september F/L/M
For virkelig å sette oss inn i områdets rike historie, dette regnes som den kinesiske sivilisasjons vugge, skal vi innom Provinsmuseet. Her finnes en imponerende samling gjenstander fra steinalderen og frem til de siste dynastiene. Mest severdig er de delikate og lekne statuene fra Tang-dynastiet (618-907). Dette regnes som et av høydepunktene i Kinas historie, med kultur og handel på sitt mest avanserte, og hovedstaden Chang’an (Lange fred) er nettopp dagens Xi’an. Det var herfra kamelkaravaner startet sin ferd på Silkeveien, fullastede med silke, krydder og te, og byen var en verdensmetropol med flere millioner innbyggere. Vi stopper også ved Den store Villgåspagoden, hvor munken Xuan Zeng på 600-tallet tok de første buddhistiske skriftene som krysset grensen fra India. Transfer til togstasjonen og høyhastighetstog til Xining, første klasse. Ankomst Xining, transfer til hotellet.

16. - 17. september F/L/M
Frokost. Utenfor Xining ligger Kumbum (Ta'ersi) der en av de største reformatorene innen tibetansk buddhisme, Tsongkhapa (1357 - 1419) ble født. Den nåværende Dalai Lama ble født i samme område, og hans eldre bror var abbot i Kumbum. Xining ligger langs den legendariske Silkeveien og er viktig også for muslimer. Her finner vi blant annet den store moskeen Dongguan fra 1300-tallet. Vi går også innom et lokalt marked for mulig innkjøp til togturen. Avreise med tog til Lhasa ca. kl. 14.00. Middag om bord. Overnatting om bord i soft-sleeper.

Vi passerer Golmud, ca. 2 800 moh. Toget klatrer videre oppover, og dramatiske fjell fyller synsfeltet. Under reisen ser vi de veldige fjellkjedene med snøkledde fjelltopper som reiser seg opp mot 8 000 m.o.h. Tibet utgjør et høyplatå som er omgitt av veldige fjellkjeder; Kunlun-fjellene i nord, Himalaya og Transhimalaya i sør. I Kina finner vi 100 fjell som er høyere enn 7 000 m.o.h, og flere enn 1 000 som strekker seg over 6 000 m.o.h. Toglinjen følger i lange strekk den gamle landeveien til Lhasa, og vi kan fra toget følge de fullastede lastebilenes kamp mot stigningen. I etapper veksler landskapet. Vi ser snøkledde fjellmasser og topper opp mot 7 000 m.o.h, månelignende landskap, nomadenes bosettinger, turkisskimrende sjøer, horder med beitende jakokser, og kanskje en og annen utrydningstruet tibetansk antilope. På noen stasjoner stopper toget slik at vi kan strekke på bena.

Enkel frokost på toget før ankomst Lhasa om formiddagen. Innsjekk på hotellet, lunsj og tid på egen hånd. Felles middag om kvelden.

18. september F/L/M
Lhasas historie som et viktig administrativt sentrum går tilbake til 600-tallet, hovedstad har byen vært siden 1600-tallet. Vi merker godt den tynne luften i den høyden vi befinner oss i, og det gjelder å gå sakte og unngå raske bevegelser! Vi begynner med å vandre langs Barkhor, pilegrimenes hellige vei rundt Jokhang-tempelet. Handelsmenn og bønder kjøpslår, pilegrimer mumler bønner, surrer sine bønnelenker og blar i bønnebøkene sine. På markedet finnes et enormt utvalg av håndverk, smykker, antikviteter og religiøse kultgjenstander. Vi fascineres også av de stolte khampasene som med sin holdning, vakre klær og håroppsatser tiltrekker seg oppmerksomhet. Jokhang-tempelet midt i Lhasa er lamaismens aller helligste helligdom dit tibetanere har valfartet siden 600-tallet. Foran Jokhang kaster pilegrimene seg rett ut på bakken og ber før de trer inn for å ofre jaksmør i smørlampene og penger foran buddhaene og kanskje et tynt sjal, en hata, over en Buddhas utstrakte hender. Tidligere skulle alle pilegrimene måle opp med sine kropper en sju kilometer lang hellig vei rundt Lhasa før de fikk komme inn i byen. Ettermiddagen vier vi til det store Sera-klosteret som tilhører Gelugpa-sekten innen lamaismen (De gule hattene) og hadde på det meste 5 000 munker og nonner og var kjent over hele Tibet for sitt akademi. det tolv hektar store klosterområdet er i dag et av Tibets best bevarte. I løpet av dagen skal vi også innom et lokalt tehus.

19. september F/L/M
Av fjorten inkarnasjoner av Dalai Lama regnes den femte, Lobsang Gyatso (1617 – 1682), som av de fremste. Under hans tid ble det på en klippeavsats i Lhasa-dalen bygget det som har blitt en av verdens mest fascinerende bygninger, Potala, et tretten etasjers høyt palass med over 1 000 rom. Her finner vi Dalai Lamas hellige trone, mengder med saler for meditasjon, buddhistisk kunst, skatter av gull og edelsten. I Lhasas vestre utkant bygget den sjuende Dalai Lama på slutten av 1700-tallet et sommerpalass, Norbulingka. Prosesjonene som ble holdt da Dalai Lama hvert år flyttet fra Potala til Norbulingka hørte til Lhasas fremste attraksjoner. Så sent som i 1956 ble et stort tilbygg avsluttet. Siden den fjortende Dalai Lama flyktet fra Lhasa 17. mars 1959 har palasset ikke vært i bruk. Vi kan fortsatt se Dalais tronsal, audiensrom med veggmalerier som skildrer Tibets historie, og hans egen etasje med en sovjetisk radio og en europeisk seng.

20. september F/L/M
Vi kjører ut av Lhasa og krysser elven Yarlung Tsangpo, samme elv som under navnet Brahmaputra renner sammen med Ganges og tømmer vannet sitt i Bengal-bukten. Langsomt kjører vi på de smale veiene. På 4 794 meters høyde når vi Kambala-passet hvor vi tar en pause for å beundre den praktfulle utsikten. Himalayamassivets snøkledte isbreer og høye topper lyer opp horisonten og den turkisskimrende hellige sjøen Yamdrok Tso på 4 408 m.o.h lokker oss nærmere. Her slår vi leir for å spise den medbrakte nistematen. Det dramatiske landskapet, mange steder dekorert med forblåste bønnevimpler, og den høye, rene, klare luften er overveldende. Naturopplevelsen går utenpå det meste man kan forestille seg.

Vi fortsetter vestover langs sjøen. Veien klatrer igjen opp mot nye høyder og vi passerer Karola-passet på hele 5 010 moh. Herfra tar vi oss ned til under 4 000-meters nivå og den dalen der Gyangze ligger. Vi passerer dyrkede jorder, små byer, buskapsflokker og en del jak-okser. Fra en høy klippe overvåker en femhundre år gammel festning den strategisk beliggende Gyangze og krysningspunktet mellom Tibets gamle handelsveier til Nepal, India, Bhutan og Sikkim. Utenfor Gyangzes vertshus har langveisfarende handelsmenn bundet hestene sine, og det er lett for oss vestlige å få følelsen av å ha reist tilbake i tid. At lenger bort er det nesten ikke mulig å komme. Vi besøker Palkhor Chode-tempelet og Kumbum-stupaen, hvorpå vi fortsetter mot Xigaze dit vi ankommer om kvelden. Da har vi kjørt omtrent 335 km.

21. september Xigaze, Lhasa F/L/M
Xigaze er Tibets andre største by. Hit kom den svenske oppdagelsesreisende Sven Hedin og hans karavaner etter utallige strabaser i februar 1907. Her ligger Tashilunpo-klosteret som ble grunnlagt i 1447 og som i dag har nærmere 1 000 munker. Tashilunpo er sete for Panchen Lama, en inkarnasjon av Buddha og nærmest etter Dalai Lama i rang innen den tibetanske lamaismen. Den tiende Panchen Lama døde i 1989, hvorpå to ”konkurrerende” gutter har blitt pekt ut som hans inkarnasjon. Den ene har Dalai Lamas støtte, den andre er godkjent av den kinesiske regjeringen. Klosteret er i prinsippet en inngjerdet by, med brosteinsgater mellom de gamle bygningene. I en av klosterets saler finner vi en 26 meter høy buddhastatue som er laget av 150 tonn kobber og messing og trukket med 279 kilo rent gull! Her finnes også små templer, kapell og graver for tidligere Panchen Lamaer. I Shigatse finner vi også en spennende markedsplass. Retur til Lhasa med korte stopp underveis. Innsjekk på hotellet i Lhasa.

22. september Lhasa, fly til Xi'an F
Frokost. Transfer til flyplassen for retur til Xi'an og innsjekk på hotellet i sentrum. Lunsj og middag på egen hånd i dag.

23. september F/L/M
Etter frokost blir vi med guiden til den fantastiske bymuren. 12 meter høy, 15 meter på det bredeste og 13.7 km lang. Vi leier sykler og blir med på en times rolig sykkeltur oppe på muren. Ettermiddagen har vi fri, men vi møtes om kvelden for et lite dumplingkurs med middag og påfølgende sang- og danseforestilling med tema fra Tangdynastiet. Vi tar også en tur innom Grand Tang Culture Street, en hyggelig gågate i tradisjonell stil fra Tang-dynastiet. Her får dere litt tid til å rusle rundt på egen hånd.

24. september
Frokost. Transport til flyplassen og retur til Norge.
Xi'an – Helsinki        10.35 – 14.15
Helsinki – Oslo        16.05 – 16.35

Inkludert

• Flyreise Oslo – Xi'an tur/retur med Finnair i økonomiklasse
• Skatter og avgifter pr. januar 18, kr. 2.840,-
• Hotell i god turistklasse, dobbeltrom, sentral beliggenhet
• Høyhastighetstog Xi'an – Xining, første klasse.
• Høyhastighetstog Xining – Lhasa, soft-sleeper, del i firesengskupé
• Flyreise Lhasa – Xi'an, økonomiklasse
• Sightseeingprogram som beskrevet i programmet
• Måltider som nevnt, frokost, lunsj og middag
• Meget erfaren svensktalende kinesisk reiseleder møter i Xi'an og følger med på hele reisen
• Lokale guider og all transport i minibuss med airconditioning
• Inngangsbilletter iflg. program
• Tips til guider og sjåfører
• Innreisetillatelse til Tibet

Ikke inkludert
• Enkeltrom, se pristabell. Gjelder ikke på toget.
• Visum til Kina. KinaReiser kan tilby visumtjeneste, kr. 1.295,- pr. person
• Reise og avbestillingsforsikring

Avreiser, priser og bestilling

Avreise - HjemkomstPrisEnkeltromstilleggFlyselskap
12/9-18 - 24/9-18fra 31 9954 995FinnairBestill reise

Minimum antall deltagere: 12

A-kortpris: Fra kr. 30.685,- Oppgi A-kortnummer ved bestilling.
Pris uten fordelskort: Fra kr. 31.685,-

NB! Denne turen er fulltegnet. 

Med Aftenpostens fordelsprogram A-kortet kan du bestille denne reisen med KinaReiser til en gunstig pris. Prisen gjelder for innehaver av A-kortet og inntil 5 personer i samme husstand. A-kortnummer må oppgis ved bestilling.

Høy høyde:
Å reise i disse områdene betyr å bevege seg i høyder opp til 5 220 moh, men som oftest rundt 3 600 moh. De aller fleste klarer dette uten noe problem. Før du bestiller, vurdér din almentilstand. Naturligvis er det viktig at du har en god og omfattende reiseforsikring.

Fakta

Fellesreise Kina
13 dager
Fly med Finnair
Svensktalende reiseleder
Innholdsrikt program og de fleste måltider inkludert

Reisemål: Xi'an, Xining, Lhasa, Xigaze

Pris fra: 31 995

Avreise: 12/9