KinaReiser.no benytter cookies, som er en liten tekstfil/informasjonskapsel som lagres av nettleseren din. Ved å bruke våre nettsider samtykker du i bruken av cookies i nettleseren din.
×
Følg Kinareiser på Facebook! Følg Kinareiser på Instagram!
Bestill KinaReisers nyhetsbrev her:

Fornavn
Etternavn
E-post
By K
KinaReisers ansvarlige turisme
Kinareiser

Bli med hageeksperten Gunnel Carlson på en hage- og kulturreise til Kina. En av reisens absolutte høydepunkter blir den årlige peonfestivalen i Luoyang.

Fra keiserbyene Beijing og Luoyang til hagebyen Suzhou og til den moderne arkitekturens skyskrapere i supermetropolen Shanghai skal vi tre inn i de klassiske kinesiske hagenes vaiende bambus, sirlige porter og broer. I steinhager, eksotiske templer, hus med klingende poetiske navn og på Luoyangs årlige peonfestival får vi oppleve den kinesiske hagekunsten.  

Som et kinesisk maleri ruller landskapet seg ut foran øynene våre – et stille dikt i bilder. I jordbrukssamfunnet og daoismens Kina oppsto ønsket om å beholde det ville, magiske og urørte i naturens skogkledde fjell og vann, i hager innhegnet med murer. Utenfor var den støyende verden, innenfor hersket freden og påminnelsen om menneskenes sårbarhet i naturen. Med buddhismen kom klosterhagene som også inspirerte de kinesiske hageskaperne.

Om reiseleder Gunnel Carlson
Gunnel Carlson er hagejournalist og forfatter. Hun er oppvokst på en planteskole i Blekinge og har hage både som jobb og hobby. Hun hadde i ti år hageprogrammet "Gröna rum" og er initiativtager til "Tusen Trädgårdar", en dag med åpne hager over hele Sverige. Gunnel har skrevet flere hagebøker, den siste "Gunnels hundra gröna pärlor i Trädgårdseuropa" – en bok som viser hvordan vi kan la oss inspirere av andres hager når vi reiser. Som frilansjournalist er hun ofte med som hageekspert på hagereiser rundt omkring i verden. Til Kina har hun reist én gang, for å lage "Gröna rum". Peoner er hennes favorittblomst!

Detaljert program

Dag 1-2 Avreise, Beijing, Den himmelske freds plass, Himmelens tempel
Avreise fra Oslo med Finnair via Helsinki. Måltider og drikke serveres om bord. Tidlig om morgenen lander vi i Beijing. Her øsnkes vi velkommen av vår svensktalende kinesiske guide som tar oss med til Den himmelske freds plass, midt i Beijing. Beijing har vært Kinas hovedstad helt siden mongollederen Kublai khan regjerte (1260-1294) med unntak av årene 1368-1420 (Mingdynastiets første periode) og 1911-1949 (etter keiserdømmets fall fram til Maos revolusjon).

Vi inntar tidlig lunsj og fortsetter så videre til Himmelens tempel, et stort, grønt parkområde, med sin bønnehall, Kinas kanskje vakreste bygning. Himmelen ble ansett å være den høyeste herskeren og keiseren ble kalt ”Himmelens sønn”. Ved bønnehallens blåskimrende tak ofret keiseren vakkert silkestoff, dyr og avlinger til himmelen, hvilket skulle lede til gode avlinger.

Vi reiser så til vårt sentralt beliggende hotell for å sjekke inn, om kvelden spiser vi felles velkomstmiddag.   

Dag 3 Beijing, Den kinesiske mur, blomstermarked
I dag reiser vi over 2000 år tilbake i tid, når vi får vandre på historiens største byggverk – Den kinesiske mur ved Mutianyu eller som kineserne selv sier – den lange muren. Denne delen av muren ligger 90 km nordøst for Beijing og er kjent for sine mange vakttårn. Vi tar taubane opp og får mulighet til å vandre et stykke eller bare nyte utsikten. Det var Kinas første keiser som på 200-tallet f.Kr. beordret hundretusenvis av menn å sammenføye små murer til et enormt forsvarsanlegg. Den kinesiske muren er oppført på Unescos verdensarvsliste og i 2007 ble den også utpekt til et av verdens sju nye underverk.

På veien til Den kinesiske mur skal vi besøke et stort blomstermarked. Lunsj i løpet av dagen. Tilbake på hotellet ut mot kvelden, programfri tid og middag på egen hånd.
   
Dag 4 Beijing, Botanisk hage, Sommerpalasset, Pekingand
Denne formiddagen skal vi besøke Beijings botaniske hage og en planteskole utenfor sentrum. Etter lunsj tar vi oss til det vakre Sommarpalasset, Yi He Yuan - hagen der man verdsetter harmoni. På slutten av 1700-tallet bygde Qing-keiserne dette enorme anlegget for å komme unna Beijings trykkende sommervarme. Håndtverkere ga hagen sin arkitektoniske stil utfra ulike steder i Kina. Kunming-sjøen ble skapt gjennom å øke et eksisterende vannområde til å ligne Vestsjøen i Hangzhou. Det er et behaglig utfluktsmål i byens utkant og det mest fornemme eksempelet på keiserlig hagekunst i Kina.

Vi tar en båttur og nyter skjønnheten i templene og paviljongene. Vi spaserer også i den over 728 meter lange gangen med sine tusentalls malerier, fra scener hentet fra kinesisk historie, litteratur og mytologi. Ved den lange gangens slutt ser vi den for alltid fortøyde marmorbåten ved Kunmingsjøens bredde.

Om kvelden nyter vi pekingand-middag, en berømt delikatesse. Godt og meget mørt kjøtt, nydelig saus som spises sammen med finskåret vårløk, alt rulles inn i en tynn lefse.
   
Dag 5 Beijing, Den forbudte by, Luoyang
Etter frokost reiser vi med bussen til Den forbudte by som består av flere palass med hager og er en av verdens fremste severdigheter. Gjennom den majestetiske Wumenporten kommer vi inn i det veldige palasset som det tok over 10 000 håndtverkere og over en million arbeidere 14 år å bygge. I 1421 sto det keiserlige palasset ferdig. Her er det ikke vanskelig å se for seg bilder fra det gamle Kina der tusenvis av tjenere, evnukker, vakter, kunsthåndtverkere, kalligrafer, kokker, poeter, konkubiner og embetsmenn gjorde alt for å gjøre sin keiser til lags. Innenfor de høye murene levde de kinesiske keiserne, totalt isolerte fra omverdenen fram til keiserdømmets fall i 1911. Vi avslutter besøket med keiserens private hage inne i Den forbudte by.

Etter lunsj tar vi oss til jernbanestasjonen for å ta hurtigtoget til Luoyang. Etter å ha krysset Guleelven kommer vi fram till Luoyang ved 19-tiden om kvelden. Guleelven er utvilsomt Kinas viktigste elv i et historisk perspektiv. Den nesten 5 500 km lange elven skaper på sin ferd gjennom Midtens rike gode forutsetninger for menneskelig sivilisasjon. Det var akkurat i Guleelvens dalgang de første kinesiske rikene oppsto. I elvens øvre løp er vannet krystallklart. Når elven så passerer sentrale Kina fylles den med partikler fra den gule løsjorden som eroderer veldig lett.

I 3 000 år har Guleelvens nedre løp blitt rammet av oversvømmelser mer enn 1 500 ganger. De siste årene har problemet blitt det omvendte, man har blitt plaget av vannmangel. Luoyang har vært Kinas hovedstad under flere ulike dynastier og er en av Kinas seks keiserbyer. Innsjekking på hotellet og middag.   

Dag 6 Luoyang, peonfestival
I dag vier vi oss helt til den årlige festivalen til buskpeonens ære – Kinas nasjonalblomst.
Vår ekspert Gunnel Karlsson formidler sin kunnskap til oss alle. Vi besøker flere peonparker i løpet av dagen, der det finnes flere enn én million buskpeoner av over 1000 ulike sorter. Duftpeonen har vært i Kina i flere tusen år og har blitt brukt i medisinsk øyemed. Marco Polo kom over peoner under sin reise til Kina og beskrev blomstene som like store som kålhoder. De første buskpeonene kom til Europa på slutten av 1700-tallet. Lunsj og middag inkludert.

Dag 7 Luoyang, Longmengrottene, Suzhou
Etter frokost besøker vi de spektakulære Longmengrottene som ligger ved Yielven sør for Luoyang, der vi finner noen av Kinas aller fineste buddhistiske skulpturskatter. Her finnes 1 352 grotter, 750 nisjer, 39 små pagoder, 3 608 inskripsjoner og hele 97 306 skulpturer. Den minste skulpturen er mindre enn to centimeter. Man startet med å lage disse skulpturene sent på 400-tallet. Skulptureringen fortsatte helt til Songdynastiet på 1100-tallet. På keiserinnen Wu Zetians tid under Tangdynastiet (slutten av 600-tallet) ble de mest kjente skulpturene i den store nisjen som kalles Fengxiangrotten laget.

Den 17 meter høye Buddhaens androgyne skjønnhet sies å ha blitt inspirert av Wu Zetians egne ansiktstrekk. Mange av skulpturene mangler hodet fordi grottene ble plyndret sent på 1800- og tidlig 1900-tallet.

Felles lunsj og avgang med tog til Suzhou. Hagebyen Suzhou er i dag også en moderne industriby. Innsjekking og middag.   

Dag 8-9 Suzhous hager, Shanghai
Byen Suzhou er i høyeste grad bildet på det klassiske, vakre, estetiske Kina. Broer spenner over kanaler med hvitmalte toetasjershus og utsøkt anlagte hager skjuler seg bak høye murer. Byens verdensberømte hager i klassisk stil med fjell som stimulerer og vekker tanker, samt med vann som speiler og skjenker ro, representerer samspillet mellom daoismens feminine og maskuline motsatskrefter i Yin og Yang.

Hagene eides av rike kjøpmenn som hadde tjent penger på silkeproduksjon og handel langs Keiserkanalen, samt jordbruk. På 1100-tallet var byen omgitt av murer, med utallige kanaler og huset 271 hager. Marco Polo besøkte byen under sin reise og har berettet om Suzhous 6000 broer.

Vi besøker noen av hagene, blant andre Nettmesterens hage, som har vært oppført på Unescos verdensarvliste siden 1997. Vi får også treffe en kinesisk hageekpert. Lunsj i løpet av dagen. Vi reiser så videre med buss til Shanghai, innkvartering og middag på egen hånd.
   
Dag 10 Shanghai, Pearl Tower, The Bund, Gamlebyen
Supermetropolen Shanghai med sine historiske miljøer og heftige puls har blitt symbolet for det nye Kina og avslutter vår reise. Fra tv-tårnet Oriental Pearl Towers observasjonsdekk på 263 meters høye speider vi ut over så vel det nye som det gamle Shanghai. Vel nede på gatenivå besøker vi Shanghai bys historiske museum der tablåer presenterer byens dramatiske historie.

Vi fortsetter så til strandpromenaden The Bund, den verdensberømte paradegaten med sine art deco- og neoklassisistiske fasader, ved Huangpuelven, en bielv til Yangtzeelven. Etter lunsjen tar vi oss til Gamlebyen og den fine Yu-hagen med sine vakre porter, gullfiskdammer og paviljonger. Hagen ble anlagt allerede mot slutten av 1500-tallet og klassifiseres som blant de vakreste hagene i Kina.  Om kvelden møtes vi for en felles avskjedsmiddag.  

Dag 11 Shanghai, hjemreise
Frokost, transfer til flyplassen, avreise med fly. Hjemkomst samme dag.

Se reisebrev fra reiseleder her: Reisebrev fra hagereise i Kina

Inkludert

• Fly med Finnair til Beijing og hjem fra Shanghai. Avreise fra Oslo. Måltider om bord.
• Reisen ledes av hageeksperten Gunnel Carlson. Svensktalende kinesisk reiseleder møter i Beijing og følger med på hele reisen i Kina.
• Innkvartering på hotell i høy turistklasse 8 netter, del i dobbeltrom.
• Alle angitte måltider (daglig frokost, 8 lunsjer og 6 middager) inkl et glass måltidsdrikke.
• Program som beskrevet. Transfers, bagasjehåndtering, transporter og inngangsbilletter. Innenlands reiser i følge program. Ekstraprogram bestilles og betales på stedet i Kina.
• Informasjonspakke
• Passasjer-, flyplass- og sikkerhetsavgift på avreisestedet. Flyplass-skatter innen Kina og internasjonal flyplass-skatt ved hjemreisen.
• Tips til lokale guider og sjåfører.
• Du som reiser uten følge kan ønske å dele dobbeltrom med reisende av samme kjønn. Om ingen slik mulighet finnes tilkommer tillegg for enkeltrom.

Ikke inkludert:
• Turistvisum til Kina. KinaReiser er behjelpelige med å ordne dette. Pris kr. 2.895,- pr. person for norske statsborgere og normal behandlingstid. Man kan også ordne visum til Kina direkte med Kinas visumkontor i Oslo.
• Reiseforsikring og avbestillingsbeskyttelse.
• Ikke-spesifiserte måltider.
• Enkeltromstillegg: se pristabell.

Avreiser, priser og bestilling

Avreise - HjemkomstPrisEnkeltromstilleggFlyselskap
13/4-20 - 23/4-20Fra 29 9955 495FinnairBestill reise

Turen arrangeres i samarbeid med Kinaresor i Stockholm.
Minimum antall deltagere: 10
Depositum: Ved bestilling av reisen betales et depositum på kr 3 500,- pr person.
Vi tar forbehold om program- og prisendringer.

Fakta

Fellesreise Kina
11 dager
Fly med Finnair
Svensk reiseleder (hageekspert Gunnel Carlson)
Innholdsrikt spesialprogram

Reisemål: Beijing, Luoyang, Suzhou, Shanghai


Pris fra: 29 995

Avreise: 13/4